środa, 25 maja 2016

Jajko na grzance z zieloną podkładką

Zdrowa smaczna przekąska, do przygotowania w kilka chwil. Idealne połączenie jajka i szpinaku, czyni ten mini posiłek pełnowartościowym.


Można go podać zarówno, na śniadanie czy kolację, jak też jako ciepłą przekąskę na spotkaniu towarzyskim. Spróbujcie sami :)



Składniki: (dla 4 osób)
  • 250g szpinaku
  • 250g liści z buraka
  • 3-4 zielone cebulki
  • 6 łyżek oliwy
  • 4 grzanki z weki
  • 4 jajka
  • Sól
  • Pieprz
  • Cytryna

Zieleninę myjemy, odsączamy i kroimy na drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy naszą zieleninę. Podsmażamy, dodajemy przyprawy, dolewamy pół szklanki wody i dusimy przez 15-20 minut, aż będą miękkie. Pod koniec dodajemy sok z cytryny.
Pieczywo opiekamy i układamy na nim przesmażoną zieleninę.
Na drugiej patelni, równocześnie smażymy jajka sadzone i układamy na kołderce z zieleniny. Podajemy na ciepło. Możemy dodatkowo posypać świeżo zmielonym pieprzem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print