poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Sałatka makaronowa z bakłażanem

Kolejna „zimowa” sałatka, wykorzystująca jako bazę makaron. Jej uzupełnienie stanowi pieczony bakłażan oraz konserwowa fasola. Powoduje to, że sałatka jest dostępna o każdej porze roku. Nie jest również droga.







Składniki:
  • 250g makaronu typu penne
  • 2 małe bakłażany
  • 1 puszka czerwonej fasoli

Sos:
  • 5 łyżek oliwy
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • Sól
  • Pieprz

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy.



Bakłażan kroimy w krążki, solimy i odstawiamy na pół godziny, by puścił sok. Po upływie wyznaczonego czasu przepłukujemy go wodą i osuszamy. Pozbawia to bakłażany goryczki.


Krążki bakłażana układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko smarujemy oliwą.
Upieczonego bakłażana dodajemy do makaronu razem z odsączoną fasolą.
Przygotowujemy sos. W tym celu mieszamy ze sobą jego składniki i polewamy nim makaron z warzywami. Mieszamy dokładnie i możemy podawać od razu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print