poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Pożywna sałatka

Przyszła wiosna, a z nią świeże warzywa, w tym świeży szpinak. Postanowiłam to wykorzystać i przygotować sałatkę, jednak taką nietypową, bo na ciepło.


Ot tak, na przekór ;)




Składniki:
  • 250g świeżych liści szpinaku
  • 200g zgrilowanej piersi z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 zielona cebulka
  • 1 papryka (u mnie pomarańczowa)
  • 100g ryżu
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Szpinak przebieramy, przepłukujemy, osączamy oraz wrzucamy na osolony wrzątek na 2-3 minuty. Następnie odcedzamy.


Marchewkę gotujemy w osolonym wrzątku, zaś potem kroimy w krążki. Paprykę kroimy na kawałki, zaś cebulkę dymkę w plasterki.



Wcześniej zgrilowanego kurczaka, kroimy na kawałki.


Gotujemy ryż na sypko.  Dla początkujących przyda się post o tym, jak gotować ryż.


Na patelni rozgrzać trochę oliwy i podsmażyć dymkę oraz paprykę. W następnej kolejności wrzucić marchewkę, zblanszowane liście szpinaku i kawałki kurczaka. Na koniec dodać ugotowany ryż oraz przyprawy. Wymieszać,podgrzać i można podawać, najlepiej na ciepło, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zjeść tę potrawę na zimno.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print