sobota, 23 kwietnia 2016

Lazarakia

Lazarakia to forma bułeczek drożdżowych przygotowywanych w sobotę Lazarousa, czyli Łazarza. Jest to w kościele prawosławnym sobota przypadająca przed Niedzielą Palmową i Wielkim Tygodniem. Przygotowuje się je na pamiątkę wskrzeszenia Łazarza przez Chrystusa.


Są to małe, słodkie bułeczki, pełne aromatycznych przypraw, uformowane na kształt postaci ludzkiej zawiniętej w prześcieradła z goździkami zamiast oczu.
Ponieważ należą one do kategorii jedzenia postnego, dlatego nie używa się jaj, mleka, ani masła, które zastępuje się olejem.




Składniki:
1 kg mąki pszennej
2 opakowania suchych drożdży
½ filiżanki (o pojemności 200ml) cukru
½ filiżanki oleju
2 filiżanki rodzynków
1 filiżanka orzechów posiekanych
3 płaskie łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka startych goździków
Całe goździki do dekoracji



W kubku letniej wody rozpuszczamy drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, robimy w niej wgłębienie, do którego wsypujemy cukier, wlewamy olej oraz rozpuszczone drożdże. Zaczynamy zagniatać ciasto, w miarę wyrabiania wlewając letnią wodę, dopóki nie uzyskamy zwartego ciasta.


Dodajemy cynamon i starte goździki oraz rodzynki i orzechy. Wyrabiamy ponownie, aż ciasto będzie elastyczne i nie klejące się do rąk.



Z ciasta formujemy bułeczki kształtem przypominające ludzi owiniętych prześcieradłem.
Z całych goździków robimy oczy i usta.


Bułeczki układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie odstawiamy na godzinę, aby podrosły.


Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy do zrumienienia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print