sobota, 19 marca 2016

Warstwowa sałatka śledziowa

Uwielbiam wszelkie sałatki, a za śledziami wręcz przepadam, stąd też wybór sałatki śledziowej był wręcz wyborem naturalnym. Argumentem za powstaniem sałatki warstwowej były walory estetyczne.


Trudno dyskutować z argumentem, że taka sałatka wydaje się bardziej estetyczną, by nie powiedzieć uporządkowaną. Kto woli misz masz, może sobie od razu wymieszać, smaku to nie zmieni ;)




 
Składniki:
  • 2 słoiki płatów śledziowych marynowanych
  • 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 5 buraków czerwonych ugotowanych w łupince i obranych
  • 6 jajek
  • 4 cebulki czerwone
  • Szczypiorek
  • Słoiczek majonezu
  • Sól
  • Pieprz



Ziemniaki, buraki i jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Śledzie osączamy z zalewy i kroimy na kawałki. Szczypiorek siekamy.
W dużej, przeźroczystej misce układamy kolejno: pokrojone śledzie, posiekaną cebulkę, starte buraczki, które pokrywamy cienką warstwę majonezu. Następnie układamy starte ziemniaki i posypujemy je pieprzem. Potem ponownie warstwę majonezu, posiekane jajka i posiekany szczypiorek. Sałatkę solimy i ponownie lekko oprószamy pieprzem.
Wstawiamy do lodówki na godzinę.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print