wtorek, 15 marca 2016

Skordalia ze świeżego bobu


Ostatnio pokazał się w naszym miejscowym sklepiku świeży bób, a ponieważ zbiegło się to w czasie z obchodami pierwszego dnia Wielkiego Postu w Grecji, to postanowiłam wykorzystać to do przygotowania skordalia, czyli rodzaju pasty czosnkowej. 


Przykłady innych rodzajów tego sosu, możecie znaleźć tutaj. Zwykle jako podstawę używa się chleba lub ziemniaków, rzadziej migdałów lub orzechów. Ja w dzisiejszej, a właściwie wczorajszej wykorzystałam bób i też było smacznie.



Składniki:
  • 2 filiżanki świeżego bobu
  • ½ filiżanki soku z cytryny
  • ½ filiżanki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz

Bób łuskamy, gotujemy i obieramy ze skórki. Wrzucamy do blendera i miksujemy razem z przyprawami, czosnkiem i sokiem z cytryny. Podczas miksowania wlewamy cienkim strumieniem oliwę cały czas mieszając, aż do uzyskania konsystencji gęstej papki.

Tradycyjnie podajemy do smażonej ryby, lecz z powodzeniem można podać z grillowanymi warzywami, owocami morza czy nawet do mięsa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print