poniedziałek, 14 marca 2016

Rolada biszkoptowa z kremem orzechowym

Rolada taka jest lekka, delikatna, a przy tym wcale nie trudna do przygotowania. Daje też wiele możliwości w zakresie jej wykończenia.


Stanowić może ozdobę zarówno świątecznego, jak też codziennego stołu.





Składniki masy orzechowej:
125g masła
120g orzechów włoskich
1/3 szklanki mleka
1 żółtko
150g cukru pudru
1 łyżka spirytusu

Orzechy zmielić, zalać gorącym mlekiem i odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkiem. Do masy, stopniowo dodawać po łyżce orzechów, cały czas miksując na wolnych obrotach. Pod koniec dodać spirytus. Orzechowy krem odstawić do lodówki, by lekko stężał.


Składniki ciasta:
5 jajek
110g cukru
85g mąki pszennej
10g mąki ziemniaczanej

Miksujemy w mikserze jajka z cukrem na szybkich obrotach. Obie mąki przesiewamy i delikatnie łączymy z masą jajeczną.



Ciasto wylewamy wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 12-15 minut.


Upieczone ciasto zawijamy w papier na którym się piekło i pozostawiamy do wystudzenia.
Wystudzone ciasto rozwijamy i smarujemy kremem oraz ponownie zwijamy na kształt rolady. Pozostawiamy w lodówce na co najmniej godzinę. Gotową roladę możemy posypać cukrem pudrem, polać roztopioną czekoladą lub polewą.



1 komentarz:

  1. Pychota, kiedyś robiłam podobną i była wspniała.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Print