środa, 9 marca 2016

Kotlety serowe z sosem szczawiowym

Tani i smaczny przepis na zimowy obiad lub ciepłą kolację. Do przygotowania sosu można wykorzystać szczaw konserwowany.


Ja swój słoiczek szczawiu zawdzięczam Agacie, za co bardzo jej dziękuję :) na pewno był bardziej wartościowy, niż podobny zakupiony w sklepie.

Składniki kotlecików powodują, że danie nadaje się już dla małych dzieci. Dla nich jednak dodatkiem do kotlecików powinna być raczej śmietana lub gęsty jogurt.




Składniki kotletów:
  • 500g sera twarogowego
  • 1 jajko
  • Pęczek szczypiorku
  • 1 szklanka kaszy manny
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Ser rozcieramy w misce razem z żółtkiem. Dodajemy kaszę. Szczypiorek siekamy i dodajemy do sera. Białko ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej.


Z masy formujemy małe, okrągłe kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zrumienią.


Podajemy z dodatkiem sosu szczawiowego lub z kwaśną śmietaną.

Składniki sosu szczawiowego:
  • 1 słoiczek szczawiu konserwowanego (340g)
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml śmietany
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier

Szczaw ze słoiczka zmiksować ze śmietaną. Rozpuścić na patelni 1 łyżkę masła i dodać łyżkę mąki, przygotowując jasną zasmażkę. Do zasmażki wlać śmietanę zmieszaną ze szczawiem i lekko podsmażyć. Doprawić do smaku pieprzem, solą i cukrem. Przełożyć do salaterki. Podawać do kotlecików z sera.


Sos pasuje również do kotlecików z jajek oraz do ryb i mięsa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print