środa, 2 marca 2016

Deser twarogowo – brzoskwiniowy

Na osłodę szarych, zimowych dni możemy przygotować sobie słodki deser. Jest on bajecznie prosty w wykonaniu oraz ekspresowo szybki. Szczególnie, gdy korzystamy z brzoskwiń w zalewie.


W lecie możemy wykorzystać do jego przygotowania świeże owoce. Dodatek alkoholu powoduje, że nie jest to deser dla dzieci.
Jednak po wyeliminowaniu ze składników likieru czekoladowego, nie ma przeciwwskazań, aby podać go również najmłodszym.




Składniki:
  • 200g twarogu
  • 4 połówki brzoskwiń
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki rozpuszczalnego kakao
  • 4 łyżki tartej, białej czekolady
  • 2 łyżki likieru czekoladowego

Twaróg rozcieramy z miodem, śmietanką i kakao. Na talerzyku układamy połówki brzoskwiń i napełniamy je przygotowanym czekoladowym serkiem. Wierzch posypujemy startą czekoladą oraz polewamy odrobiną likieru czekoladowego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print