piątek, 25 marca 2016

Cztery wykwintne nadzienia do jajek

Nadziewane jajka to najpopularniejsza ozdoba wielkanocnego stołu, lecz także popularna przekąska nie tylko świątecznego menu.


Niemal dokładnie trzy lata temu umieściłam post z propozycją siedmiu różnych, prostych farszów. Przykłady te możecie znaleźć tutaj. Teraz przyszedł czas na ekstrawagancję i bardziej wykwintne, lecz również bardziej drogie wypełnienia.



Do przygotowania jajek nadziewanych potrzebować będziemy jajek ugotowanych na twardo, które po ostudzeniu i obraniu przepołowimy wzdłuż na równe połówki. Następnie usuwamy żółtka, które wykorzystamy do przygotowania nadzienia, które to następnie szprycą nałożymy na białka. Poniższe propozycje nadzienia obliczone są dla ilości 2 żółtek. Jeżeli potrzebujemy większej ilości tylko jednego z nich, wówczas należy proporcjonalnie pozostałych składników.

Nadzienie z serem pleśniowym:

  • 2 żółtka
  • 50g sera z niebieską pleśnią
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • Pieprz do smaku
  • Do przybrania: orzech włoski

Ser rozcieramy z żółtkami i śmietaną. Dodajemy posiekane orzechy oraz pieprz do smaku. Przybieramy kawałkiem orzecha.



Nadzienie z anchois:

  • 2 żółtka
  • 4 fileciki anchois
  • 2 łyżki startego sera cheddar
  • 1 łyżka majonezu
  • Sól
  • Pieprz
  • Do przybrania: kawałki anchois, kawałki cytryny, gałązki koperku

Fileciki anchois rozdrabniamy Pozostałe składniki rozcieramy i łączymy wszystko ze sobą. Przybieramy według uznania lub jak wyżej.


Nadzienie z szynką:

  • 2 żółtka
  • 1 łyżka posiekanej szynki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej papryczki florinis
  • 1 łyżka majonezu
  • Sól
  • Pieprz
  • Do przybrania: gałązki zielonej pietruszki

Składniki mieszamy ze sobą, a przygotowana pastą napełniamy połówki białek. Przybieramy listkami zielonej pietruszki lub według uznania.



Nadzienie śmietankowe z kawiorem:

  • 2 żółtka
  • 1 łyżka twarożku
  • 1 łyżka śmietany
  • Sól
  • Pieprz
  • Sok z cytryny
  • Czarny kawior do przybrania

Twarożek rozcieramy ze śmietaną oraz żółtkami. Przyprawiamy do smaku i nakładamy na jajka. Na wierzch kładziemy po pół łyżeczki kawioru.





1 komentarz:

Print