środa, 23 marca 2016

3 rodzaje sosów do jajek na twardo

Wielkanoc nie może się być bez jajka, a jajko na twardo najlepiej smakuje z sosem. Oczywiście najprościej jest podać je z majonezem, lecz od święta możemy lekko pofantazjować i przygotować inny sos np. na bazie jogurtu lub chrzanu.


Klasyką już jest podawanie jajek z sosem tatarskim. Można podać do jajek sos musztardowo-ziołowy,
nie dodając do sosu jajek. Można też przygotować grecki sos tzatziki. Można w końcu przygotować, któryś z trzech nowych sosów, propozycje, których przedstawiam poniżej. Być może, któryś przypadnie wam do gustu.



Sos jabłkowo-chrzanowy

  • Korzeń chrzanu
  • 2 jabłka
  • 1 cytryna
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier


Chrzan obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłka obrać i również zetrzeć na tarce. Do chrzanu dodać sok z cytryny. Połączyć z jabłkami i doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.



Ostry sos majonezowy

  • 150ml majonezu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 posiekany ogórek konserwowy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • Sól
  • Pieprz
  • Posiekany szczypiorek – do posypania
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.



Sos ziołowo - szpinakowy

  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej zielonej cebulki
  • 1 łyżka posiekanych liści szpinaku
  • ½ szklanki majonezu
  • ½ szklanki jogurtu
  • Sól
  • Pieprz
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i gotowe.



Przygotowanie wszystkich sosów nie zajęło mi więcej, niż pół godziny :)

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print