niedziela, 28 lutego 2016

Placek ziemniaczany

To rodzaj zapiekanki ziemniaczanej z dawnych lat. Proste i sycące danie, pamiętające czasy naszych babć. Kaloryczne i energetyczne, lecz równocześnie cudownie smaczne. Dla osób, które nie dbają o linię oraz przekładają smak, nad inne walory dania, to wybór idealny.






Składniki:

  • 10 ziemniaków
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka śmietany
  • Sól
  • Pieprz
  • 300g wędzonego boczku
  • 200g tartego żółtego sera
  • Ostra papryka w proszku

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i przeciskamy przez praskę lub ewentualnie zgniatamy na puree, dodając 3 łyżki śmietany, 1 łyżkę mąki, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie. Gotową masę przekładamy do naczynia do zapiekania. Wierzch smarujemy pozostała śmietaną, wysypujemy pokrojonym w kostkę boczkiem oraz posypujemy tartym serem. Z wierzchu oprószamy papryką.
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy 10-15 minut, aż wierzch lekko się zrumieni, a ser stopi.







Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print