środa, 17 lutego 2016

Patatosalata, czyli sałatka ziemniaczana

W Grecji sałatki jada się cały rok. Wraz ze zmieniającymi się porami roku zmienia się jedynie charakter tych sałatek. O ile latem królują sałatki ze świeżych warzyw, o tyle zimową porą przeważają te z warzyw gotowanych, pieczonych, z ziemniaków czy makaronowe.


 Do jednych z takich sałatek zimowych należy patatosalata, czyli sałatka z ziemniaków.
Dodatkami najczęściej jest papryka (zarówno zielona, jak i czerwona) oliwki (zielone lub czarne) czerwona cebula i obowiązkowy sos z oliwy i cytryny.
Istnieje wiele odmian tej sałatki. Ja podaję taki, jaki poznałam kilka lat temu podczas pracy w hotelowej kuchni.



Składniki: dla 4 osób
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 czerwona cebula
  • 1 zielona papryka
  • 1 łyżka kaparów
  • sól
  • pieprz
  • sok z ½ cytryny
  • ocet winny
  • oliwa

Ziemniaki gotujemy w mundurkach.


Po przestudzeniu obieramy i kroimy w grubsze plasterki. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w pół plasterki.



Cebulę obieramy i kroimy w plasterki.


Oliwki osączamy z zalewy.


Składniki sałatki mieszamy ze sobą.
Przygotowujemy sos, mieszając ze sobą 5 łyżek oliwy, 2 łyżki octu winnego oraz sok z cytryny. Dodajemy sól i pieprz. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę i dobrze mieszamy.
Podajemy na zimno.


1 komentarz:

  1. Rzadko robię sałatki ziemniaczane, ale akurat ta wydaje mi się świetnie skomponowana.

    OdpowiedzUsuń

Print