piątek, 12 lutego 2016

Owsiane batoniki

Płatki owsiane kojarzą się przede wszystkim z domową owsianką z dodatkiem mleka, jogurtu lub owocami. Ewentualnie z ciasteczkami owsianymi. Obie propozycje są na pewno syte i zdrowe, lecz owsianki nie zabierzemy ze sobą do pracy lub szkoły, a ciasteczka mogą się w końcu znudzić.


Wówczas dobrze jest wprowadzić urozmaicenie i włączyć do diety zdrowe batoniki. Oczywiście nie kupne, lecz domowe, z samych naturalnych składników.

Poniżej propozycja takich batoników.


Składniki:
  • 300g płatków owsianych
  • 150g masła orzechowego
  • 150g suszonych owoców
  • 150g orzechów włoskich
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka miodu

Masło orzechowe miksujemy z oliwą, miodem oraz bananami. Orzechy rozdrabniamy, a owoce kroimy na kawałki.


W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki, wykładamy na pergaminowy papier, ułożony na płaskiej blasze i formujemy kwadrat.


Całość zawijamy w papier i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie kroimy na odpowiadające nam wielkością, indywidualne porcje i voila, uzyskujemy smaczne domowe batoniki, które z powodzeniem zastąpią drugie śniadanie.



Smacznego!

Przepis dodaję do akcji:

 
Mobilna Owsianka Śniadaniowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print