sobota, 20 lutego 2016

Kapuśniak ze słodkiej kapusty

Nie od dziś wiadomo, że na zimę nic nie działa tak rozgrzewająco jak zupy. A jeżeli te zupy są pełne warzyw, to tym lepiej dla zdrowia.


Kapuśniak ze słodkiej kapusty jest zupą tanią, a przy tym smaczną i pożywną. Wbrew pozorom jest też zupą lekką, na pewno zaś taką, którą zjada się ze smakiem.



Składniki:

  • 1 mała główka kapusty
  • 2 cebule
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz
  • 200ml śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • Sok z 1 cytryny
  • Kminek

Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. 


Kapustę siekamy i zalewamy wrzątkiem. Marchewkę czyścimy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Dodajemy majeranek oraz kminek, solimy i zalewamy wodą, na tyle by przykryła kapustę.


Po zagotowaniu zmniejszamy płomień, dorzucamy kurczaka i gotujemy do miękkości.
Gdy kapusta jest już miękka dodajemy pomidory oraz pieprz i gotujemy nadal. W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę z masła i mąki. Siekamy drobno cebulę i dodajemy ją do zasmażki. Gdy się zrumieni dolewamy śmietanę, mieszamy razem i wlewamy do garnka z zupą. Gotujemy jeszcze chwilę, po czym wlewamy sok z cytryny. 


Podajemy na ciepło.

2 komentarze:

  1. Przepis ciekawy i na pewno wypróbuję,ale zasmażki to nie umiem za bardzo robić,napiszesz dokładnie jak zrobić?

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu sprawa jest prosta. Na patelni trzeba rozpuścić i lekko rozgrzać masło, dodać mąkę i przesmażać całość, rozcierając drewnianą łyżką. Jeżeli potrzebujemy zasmażki białej, trzeba pilnować, aby zbytnio się nie podsmażyła. Jeśli chcesz uzyskać zasmażkę złotą, wówczas trzeba całość podsmażyć. I to wszystko :)

    Jak do zasmażki dodasz bulion czy śmietanę to otrzymasz sos np. dolewając mleko beszamelowy, ale to już inny temat ;)

    OdpowiedzUsuń

Print