środa, 3 lutego 2016

Ciasteczka owsiane z białą czekoladą, migdałami i żurawiną

Ciasteczka owsiane są zdrowe, pożywne i smaczne, nic, więc dziwnego, że co jakiś czas przewijają się przez moją kuchnię. Można wzbogacić je dodatkami czekolady (zarówno ciemnej, jak i jasnej) oraz orzechami, migdałami, czy suszonymi owocami.


Dzisiejsze są połączeniem białej czekolady, suszonej żurawiny oraz siekanych migdałów. Idealny smak na zimowe wieczory, a także na słodką przekąskę.




Składniki:
  • 150g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 80g płatków owsianych
  • 125g miękkiego nie solonego masła
  • 150g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 wanilia
  • 80g suszonej żurawiny
  • 50g posiekanych migdałów
  • 150g białej czekolady


W misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i sól. Zmiksuj masło i cukier na jednolitą masę. Dodaj jajko i wanilię.
Do maślanej masy dodać mąkę i wymieszać. Następnie wsypać czekoladę, żurawinę i najlepiej wymieszać rękoma. Wstaw ciasto do zamrażalnika na 10−15 minut.
Z ciasta formować w rękach kuleczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczać. Między ciasteczkami proszę zostawić spore odstępy.


Piecz w temperaturze 180 C przez 15 minut, aż ciasteczka staną się złociste.
Po wyjęciu z piekarnika poczekać z 5-10 minut, aż przestygną. Trochę stwardnieją i dopiero wtedy proszę je przenosić.




1 komentarz:

Print