niedziela, 17 stycznia 2016

Polędwica wieprzowa pieczona


Polędwiczki można dusić, smażyć lub zapiekać. Jest jednak mięsem delikatnym, które łatwo można wysuszyć, dlatego należy pilnować, czasu obróbki cieplnej.


Przed pieczeniem należy posmarować polędwicę marynatą np z musztardy lub z oliwy i ulubionych ziół. Podczas pieczenia koniecznie należy ją skrapiać bulionem, wodą lub winem.



Składniki:
  • 1 sztuka polędwicy wieprzowej (około 500g)
  • Kilka łyżek musztardy
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa
  • 1 szklanka bulionu mięsnego

Polędwicę umyć, osuszyć, natrzeć oliwą, oprószyć przyprawami i wysmarować musztardą.


Odstawić na 24 godziny do lodówki. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać bulionem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 190 stopni przez 20-30 minut (zależnie od jej grubości). Podczas pieczenia kilkakrotnie podlewać bulionem. 


Upieczone mięso wyjąć i ostudzić. Pokroić w plastry i podawać na zimno. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print