niedziela, 3 stycznia 2016

Pita z cukinią


Ciasto fyllo faszerowane warzywami lub mięsem są bardzo popularne w Grecji. Nic dziwnego, bo gdy dysponujemy gotowym ciastem, wówczas czas przygotowania posiłku skraca się do minimum.

Ciasto fyllo nadziewa się różnymi farszami. Najpopularniejszym i chyba najbardziej znanym jest spanakopita. To nadzienie, które podaję dzisiaj jest moją osobistą kompozycją.
Opracowałam je pracując w hotelowej kuchni i z powodzeniem serwowałam przez cały sezon. Znikała zawsze do ostatniego kawałka, co uważam za najlepszy komplement dla kucharza.


Składniki:
  • Opakowanie ciasta fyllo
  • 5-6 cukini (zależy od ich wielkości)
  • 4 cebulki
  • Pęczek koperku
  • 2 jajka rozbełtane w połowie szklanki mleka
  • 100g tartego żółtego sera
  • 100g fety

Ciasto rozmrażamy. Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na pół godziny, aby puściła sok.


Cebulkę przesmażamy. Do miski dodajemy odciśnięte cukinie, koperek, przesmażoną cebulkę, jaja roztrzepane z mlekiem, pokruszoną fetę oraz żółty ser.
Brytfankę o wymiarach około 35x25 smarujesz oliwą i wykładasz szczelnie dwoma arkuszami ciasta. Brzegi trzeciego zawijasz do góry i pokrywasz farszem, na to następny arkusz i znowu farsz i tak do wyczerpania farszu. Następnie przykrywasz 2 arkuszami ciasta, polewasz je masłem z oliwą (2 łyżki masła + 4 łyżki oliwy) i wstawiasz do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 45 minut.


Ma być zrumienione z wierzchu. Przed włożeniem do piekarnika możesz naciąć lekko wierzch w kwadraty, wówczas będzie się lepiej kroić.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print