czwartek, 28 stycznia 2016

Marmolada z mandarynek


Wykwintna marmolada z mandarynek będzie doskonałym dodatkiem do pieczywa, jak również do ciast, ciastek, placuszków czy naleśników. 


Nadaje się też do przełożenia delikatnego biszkoptu.




Składniki:
  • 1kg mandarynek
  • ½ kg jabłek
  • 1/2kg cukru
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki koniaku

Mandarynki obrać, usunąć z nich pestki i pokroić na kawałki. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i również pokroić na kawałki. Z cytryn wycisnąć sok.
Do stalowego garnka włożyć owoce, wlać sok cytrynowy oraz koniak i gotować na małym ogniu, aż jabłka się rozgotują. Wówczas całość zmiksować, dodać cukier i gotować nadal,, aż masa zgęstnieje.
Gorącą masę nakładać do wyparzonych słoiczków i od razu zakręcać. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print