niedziela, 31 stycznia 2016

Grzanki do zupy

W ramach akcji nie marnowania żywności chciałabym dodać prosty sposób na przetworzenie nieświeżego pieczywa.


Wystarczy czerstwe pieczywo, trochę oliwy i ulubione przyprawy, by powstało coś przydatnego, a przy tym smacznego. Coś prozaicznego, czyli grzanki do zupy.

Oczywiście można kupić je w sklepie, ale po pierwsze lepiej te pieniądze zaoszczędzić, po drugie, domowe są smaczniejsze, a po trzecie nie marnujemy żywności.
Gotowi, to do dzieła!




Składniki:
  • Czerstwy chleb lub bułki (u mnie 3 podłużne bułki)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 5łyżek oliwy
  • ewentualnie do smaku ulubione suszone zioła (ja dałam trochę oregano)
  • sól

Pieczywo pokroić w drobną kostkę i pozostawić do wyschnięcia. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i dobrze wymieszać z oliwą. W tym momencie można dodać również zioła lub inne przyprawy.
Mieszaniną polać kawałki pieczywa i dobrze wymieszać, aby wszystko było równomiernie otoczone. Posypać solą.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 200 stopniach przez kilka minut, aby uzyskać piękny, złoty kolor.


Grzanek używać do zup lub do sałatek.



Przepis dodaję do akcji:
Stop marnowaniu żywności

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print