piątek, 22 stycznia 2016

Flaczki

Nie ma chyba bardziej kontrowersyjnej potrawy, niż flaczki. Jedni uwielbiają, innym już od samej nazwy robi się niedobrze. Tym ostatnim wcale się nie dziwię, gdyż dla mnie to również był koszmar mojego dzieciństwa.


Dla smakoszy, do których zalicza się między innymi mój osobisty mąż, przytaczam poniżej przepis na klasyczne wołowe flaczki na rosole z kurczaka.



Składniki:

  • 1 kurczak
  • Włoszczyzna (2marchewki, kawałek selera, cebula)
  • 2kg surowych flaków
  • 2 cytryny
  • Sól
  • Pieprz ziarnisty i mielony
  • 3 liście laurowe
  • Kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Chili
  • Zielona pietruszka


Flaki zaczynamy przygotowywać dzień wcześniej. W tym celu bardzo dokładnie je myjemy, a następnie umieszczamy w wodzie z pokrojonymi cytrynami, w lodówce na noc.
Następnego dnia zalewamy je wrzątkiem i gotujemy około 20 minut, po czym odlewamy wodę, zalewamy ponownie i gotujemy powtórnie. Potem powtarzamy czynność po raz trzeci. Po trzykrotnym obgotowaniu flaczki przelewamy zimną wodą i kroimy w cienkie paseczki.


Z kurczaka i warzyw gotujemy rosół. Kurczaka po ugotowaniu obieramy z mięsa, które kroimy na kawałki. Rosół przecedzamy.
Do odcedzonego rosołu wrzucamy pokrojone flaczki, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty i gotujemy do miękkości flaków. Następnie dodajemy sól, pieprz mielony, chili, majeranek oraz pokrojoną marchewkę (można użyć tej z rosołu) i gotujemy jeszcze z kwadrans. Pod koniec dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę.





2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Iza ja też dzisiaj mam flaczki. Ja gotuję na wołowinie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Print