wtorek, 19 stycznia 2016

Danie jednogarnkowe z soczewicy i boczku

O właściwościach roślin strączkowych nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Soczewica przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem potasu oraz kwasu foliowego.


Proponowane danie jest, więc nie tylko zdrowe, ale też smaczne i sycące. Idealne na zimowe chłody.



Składniki:


  • 250g soczewicy
  • 300g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 150g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • Sól
  • Pieprz
  • Ziele angielskie (3 ziarenka)
  • 1 liść laurowy

Soczewicę namoczyć w litrze wody, na co najmniej godzinę. Boczek pokroić grubo i podsmażyć wraz z posiekaną cebulą, czosnkiem, pokrojonymi w plasterki marchewkami oraz pieczarkami.
Całość smażyć przez około 10 minut, po czym zalać litrem przegotowanej wody.
Soczewicę osączyć i dodać do warzyw.
Z masła i mąki zrobić zasmażkę i dodać do potrawy. Dodać przyprawy i gotować do miękkości.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print