piątek, 15 stycznia 2016

Bigos z jabłek

Z powodu urodzaju niemalże darmowych owoców postanowiłam je zacząć przetwarzać. Powstał projekt zagospodarowania jabłek w szarlotce oraz w zapiekance, a i tak pozostało jeszcze sporo.


Tym sposobem obudził się stary zapomniany pomysł na bigos z jabłek. Potrawa nie jest
ani autorska, ani nowa. Warto jednak ją odkurzyć i przygotować, ze względu na oryginalny, niepowtarzalny smak.
A więc, do dzieła ;)


Składniki:
  • 2kg słodkich jabłek
  • 1kg kiełbasy np. podwawelska, toruńska itp.
  • ½ kg cebuli
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Kilka łyżek oliwy
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Listek laurowy (albo dwa)
  • Majeranek
  • Tymianek
  • Sól
  • Pieprz
  • Chili

Jabłka powinny być słodkie, gdyż kwaśne podczas gotowania rozpadają się, a nam nie chodzi o przygotowanie musu ;)


Jabłka czyścimy z gniazd nasiennych, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.


Cebulę obieramy i drobno kroimy. Kiełbasę kroimy w kostkę.




Na oliwie podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy kiełbasę. Do podsmażonych produktów dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz sól. Dusimy całość przez kilka minut, po czym dodajemy starte jabłka, mieszamy i dusimy dwadzieścia minut. Pod koniec duszenia sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy.


Bigos powinien być słodko-pikantny. Podajemy na ciepło z pieczywem.
Bigos z jabłek, podobnie jak klasyczny z kapusty można podawać również po kilkukrotnym podgrzaniu.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Z chęcią podeślę go mamie, aby spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam nadzieję, że posmakuje jej tak samo, jak mojej rodzinie :)

    OdpowiedzUsuń

Print