niedziela, 20 grudnia 2015

Świąteczne pierniczki

Z przepisu tego korzystam od lat, a pochodzi on z forum Polki w Grecji. Wypiekane z niego pierniczki są smaczne, miękkie i aromatyczne.


Przez kilka lat stosowania, jeszcze nigdy mnie nie zawiódł, a jest na tyle prosty, że poradzą sobie z nim nawet Ci, których umiejętności
nie wykraczają poza przysłowiowa jajecznicę ;)






Składniki:


  • 200g masła (uprzednio wyjęte z lodówki)
  • 200g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki płynnego miodu
  • Starta skórka cytrynowa
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 600g mąki

Masło z cukrem miksujemy na puszystą masę. Dodajemy jajka, miód, wanilię i skórkę cytrynowa, nie przerywając ubijania. Mąkę mieszamy z przyprawami i proszkiem do pieczenia i powoli, po łyżce wsypujemy do maślanej masy.
Wyrabiamy ciasto, które owijamy w folię i wkładamy do lodówki, aby stężało. Najlepiej na całą noc. Następnie rozwałkowujemy je na grubość kilku milimetrów i foremkami wycinamy różne wzory.
Pieczemy 10 do 15 minut w temperaturze 170 – 180 stopni.
Gotowe pierniczki można polukrować.












Uwaga:
Jeżeli chcemy zrobić ciemne pierniczki możemy dodać do ciasta trochę kakao.

Przepis dodaję do akcji:


Świąteczne słodkości! 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print