piątek, 4 grudnia 2015

Papryki faszerowane mozzarellą i kurczakiem

Faszerowane papryki są dobrym pomysłem na obiad o każdej porze roku. Można je nadziewać różnymi farszami i zarówno dusić, jak i zapiekać w piekarniku.


Nie jest to również zbyt pracochłonny obiad. Wystarczy, bowiem godzina, by pojawił się na stole :)




 
Składniki:
  • 4 zielone papryki
  • 200g piersi z kurczaka
  • 100g mozzarelli
  • 1 duży pomidor
  • 50g żółtego sera
  • Oliwa
  • Pieprz
  • Sól
  • Chili

Papryki kroimy w poprzek i usuwamy gniazd nasienne. Następnie myjemy i solimy ich wnętrze. Gotowe układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową.


Kurczaka kroimy na kawałki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Oprószamy przyprawami.
Mozzarellę kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z pomidorem.
Mięso z kurczaka mieszamy z serem i pomidorem i ewentualnie przyprawiamy do smaku.


Papryki faszerujemy i posypujemy startym żółtym serem.


Pieczemy przez 70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podczas pieczenia papryki podlewamy wodą.



Smacznego!


Przepis dodaję do akcji:

 
Jesień pełna warzyw

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print