poniedziałek, 21 grudnia 2015

Masa cukrowa bez glukozy

Swego czasu przygotowywałam torcik córeczki, który obłożyłam masą cukrową. Korzystałam tam z przepisu na masę cukrową, który znalazłam w Internecie. Był bardzo plastyczny i ładnie się formował, jednak wymagał użycia płynnej glukozy, którą akurat teraz nie dysponuję.


Szukając dalej
znalazłam tu przepis na masę beż użycia glukozy, a wymagający jedynie kilku prostych składników. Nieco go zmodyfikowałam, gdyż nie dysponowałam mąką ziemniaczaną.

Składniki:

  • 350 g cukru pudru
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka galaretki owocowej
  • 2 łyżki ciepłej wody

Galaretkę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Cukier puder przesiewamy wraz ze skrobią do miseczki. Do miski z cukrem pudrem wlewałam powoli rozpuszczoną i schłodzoną galaretkę, cały czas dokładnie mieszając. Pod koniec masę należy wyrobić ręką, tak by nie przyklejała się do rąk, lecz była sprężysta, jak plastelina.

Masa nadaje się do lepienia drobnych ozdób oraz pokrywania muffinek. W ten sposób została ona wykorzystana przeze mnie.
Jej zaletą jest też możliwość przechowywania. Wystarczy szczelnie owinąć ją folią i przechowywać w temperaturze pokojowej.

Masa daje się łatwo kolorować wystarczy dodać do niej trochę barwnika w płynie lub w paście i dokładnie wyrobić.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print