wtorek, 22 grudnia 2015

Królewski lukier z białek

Lukier z białek zwany królewskim, nadaje się idealnie do dekorowania świątecznych wypieków. Pisałam o nim przy okazji postu o piernikowych choinkach. Doszłam do wniosku, że chociaż tak nieskomplikowany, wymaga osobnego wyróżnienia.


Jego zaletą poza prostotą wykonania, jest możliwość kolorowania. Wystarczy dodać kilka kropli barwnika, by uzyskać kolorowy lukier idealny do ozdabiania np. pierniczków.

Inną jego zaletą jest możliwość przechowywania. Wystarczy umieścić niewykorzystany lukier w zamkniętym szczelnie woreczku i umieścić w lodówce.



Składniki lukru:
  • 2 białka
  • 2 szklanki cukru pudru
  • Kilka kropli soku z cytryny



W mikserze ubijamy białka dodając porcjami cukier puder. Pod koniec ubijania dodać kilka kropli soku z cytryny. Lukier powinien być biały i sztywny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print