wtorek, 22 grudnia 2015

Krem maślany



Krem maślany może posłużyć do przełożenia biszkoptu, do wykonania drobnych ozdób na powierzchni tortu lub ozdobienia muffinek i babeczek. Idealny jako podłoże pod masę cukrową.




Chociaż głównymi składnikami są cukier oraz masło, to nie jest on przesadnie słodki. Na dodatek jest bardzo szybki i prosty do wykonania.














Składniki:

  • 600g cukru pudru
  • 250g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
W dużej misce miksujemy masło z wanilią. Następnie dodajemy po trochu cukier puder, czekając przed dodaniem każdej kolejnej, aż połączy się z masą. Gdy masa ma puszystą konsystencję i osiąga kolor biały, wówczas dodajemy mleko i jeszcze chwilę miksujemy.

Gotową masę możemy barwić barwnikami, na różne kolory. Ja potrzebowałam zielonej i dlatego użyłam takiej barwy. Wystarczy dodać barwnik i miksować do chwili, aż barwa się wyrówna.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print