poniedziałek, 21 grudnia 2015

Choinki z piernika

Piernikowe choinki to niebanalna ozdoba stołu lub oryginalny prezent. Wykonuje się je z ciasta piernikowego, które może posłużyć także do upieczenia pierniczków. Niezbędne do wykonania choinki będzie komplet foremek w kształcie gwiazdki lub ewentualnie kółka lub kwiatka. Im więcej mamy foremek, tym wyższą choinkę uzyskamy.


Wykonanie najlepiej podzielić na etapy. Jednego dnia możemy przygotować
ciasto, które musi odleżeć w lodówce. Kolejnego wykrawanie i pieczenia, zaś trzeciego klejenie lukrem i zdobienie.
Przygotowanie choinek z piernika to nie tylko zajęcie dla najmłodszych, lecz także świetna zabawa dla całej rodziny.



Składniki na 8 choinek:
  • 230 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka miodu
  • 1 duże jajko
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao (opcjonalnie - dla koloru)
  • Szczypta soli

Etan pierwszy – przygotowanie ciasta:


Składniki przygotowujemy wcześniej, gdyż powinny mieć taką samą temperaturę, najlepiej pokojową.
W misce mieszamy suche składniki, za wyjątkiem cukru pudru, mieszamy je i odstawiamy na bok.
W mikserze ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy miód, a następnie jajko i cały czas miksujemy. Do uzyskanej masy dodajemy po łyżce suchej mieszanki, aż do momentu uzyskania gładkiej, elastycznej masy, którą formujemy w kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Etap drugi - pieczenie:

Schłodzoną masę odrywamy po kawału i wałkujemy na grubość około 3 mm. Gdyby ciasto kleiło się do podłoża, można lekko podsypać je mąką. Ja wałkowałam je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
Z ciasta wykrawamy różne wielkości kształty (u mnie były to gwiazdki) i układamy na wyłożonych papierem blachach.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 5 do 10 minut, zależnie od wielkości kształtu.


Etap trzeci – składanie i zdobienie:

Na tym etapie wykorzystujemy lukier oraz wszelkiego rodzaju ozdoby: kolorowe lub złote kuleczki, gwiazdki, gotowe lub przygotowane z masy cukrowej.

Składniki lukru:
  • 2 białka
  • 2 szklanki cukru pudru
  • Kilka kropli soku z cytryny

W mikserze ubijamy białka dodając porcjami cukier puder. Pod koniec ubijania dodać kilka kropli soku z cytryny. Lukier powinien być biały i sztywny.
Następnie formujemy choinki. W tym celu na każdym elemencie, począwszy od największego rozprowadzamy lukier i przykrywamy mniejszym elementem. Postępujemy tak, do momentu złożenia całej choinki. Na koniec możemy ją ozdobić gwiazdką wyciętą np. z masy cukrowej.
Na lukier układamy elementy dekoracyjne, mające imitować bombki.
Na koniec odstawiamy choinki do wyschnięcia. U mnie lukier sechł dwa dni.
Jeżeli choinki mają być prezentem, wówczas można spakować je np. w ozdobny celofan.




Przepis dodaję do akcji:

Świąteczne słodkości! 2015

2 komentarze:

Print