poniedziałek, 30 listopada 2015

Zupa dyniowo - szpinakowa

Bardzo smaczna, pikantna i rozgrzewająca zupa. Na dodatek zdrowa, niemal dietetyczna, a na pewno niebanalna.



Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 200g szpinaku mrożonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka curry
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • Pieprz
  • Pestki słonecznika




Cebulę i czosnek siekamy, szpinak rozmrażamy zaś dynię obieramy i kroimy w kostkę.


W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone warzywa oraz rozmrożony szpinak.
Całość smażymy na niewielkim ogniu przez kilka minut, po czym oprószamy łyżką mąki i dobrze mieszamy.


Następnie wlewamy litr bulionu, doprawiamy pieprzem (zupa ma być pikantna) i pozostawiamy na niewielkim ogniu, aby powoli się gotowała. Wystarczy jej pół godziny. Warzywa powinny być miękkie.


Zupę można pozostawić w tej postaci, ja jednak wolałam ją lekko zmiksować.
Gotową zupę, już na talerzach posypujemy uprażonymi na suchej patelni nasionami.



Smacznego!

Przepis dodaję do akcji:

 

Jesienne zupy Zupa na jesień - edycja 2

4 komentarze:

  1. Dziękuję za udział w akcji :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za miłe słowa, acz nieskromnie powiem, że rzeczywiście taka była ;)

    OdpowiedzUsuń

Print