poniedziałek, 23 listopada 2015

Trzy proste surówki

Surówki są nieodłącznym dodatkiem do mięs, wędlin, ryb czy drobiu. Szczególnie jesienią ważne jest by uzupełnić niedobory witamin, zielonym dodatkiem.


Poniższe propozycje surówek są niezwykle proste i tanie, a z ich przygotowaniem poradzą sobie nawet Ci, którzy mają przysłowiowe dwie lewe ręce.




Sałatka z pomidorów i ogórków kiszonych 


  • 3 pomidory
  • 3 ogórki kiszone
  • świeży tymianek
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

Pomidora i ogórka pokroić w plasterki. Dodać przyprawy, oliwę i wymieszać. Posypać świeżym tymiankiem.


Surówka z marchewki i jabłka


  • 2 duże marchewki
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

Marchew i jabłko obierz i zetrzeć na tarce. Doprawić cukrem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i podawać od razu.

Surówka z porem i jabłkiem


  • 2 jabłka
  • 2 pory
  • 3 łyżki jogurtu 10%
  • sok z cytryny
  • sól
  • cukier

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i posypujemy cukrem. Pory kroimy na plasterki, płuczemy i osączamy na sicie i solimy. Jabłka i pory mieszamy ze sobą oraz z jogurtem. Odstawiamy na kwadrans, aby smaki się wymieszały i podajemy.


Przepisy dodaję do akcji:

Proste surówki - jesień 2015

1 komentarz:

  1. ostatniej jeszcze nie jadłam, a do drugiej zamiast oliwy dodaje sok z cytryny, miód i orzechy :)

    OdpowiedzUsuń

Print