sobota, 14 listopada 2015

Naleśniki razowe z serkiem typu cottage

Naleśniki razowe są pożywniejsze, niż pszenne, a dodatki czynią je dodatkowo odżywczymi. Mogą z powodzeniem stanowić danie obiadowe, deser lub potrawę kolacyjną. Z chęcią zjadają je nawet dzieci.


Składniki wystarczają do przygotowania 8 naleśników. Do ich przygotowania
nie użyłam cukru, zastępując go miodem. Jeżeli ktoś woli słodsze dania, może dosłodzić ;)




Składniki:
  • 3 jajka
  • 360ml maślanki
  • 240g mąki razowej
  • 400g serka cottage (2 opakowania)
  • Orzechy nerkowca
  • Miód
  • Olej

Maślankę miksujemy z jajkami i 2 łyżkami oleju. Dodajemy mąkę i mieszamy nadal, na małych obrotach. Gdyby ciasto było za gęste możemy dolać trochę wody.
Patelnię smarujemy olejem i smażymy naleśniki z obu stron na rumiano. Usmażone naleśniki smarujemy serkiem i składamy w trójkąty. Polewamy miodem i posypujemy pokruszonymi orzechami.


Smacznego!

2 komentarze:

Print