piątek, 6 listopada 2015

Muffiny na wytrawnie

Muffinki kojarzą się nam przede wszystkim ze słodkim deserem. Jednak wcale tak być nie musi. Używając form na muffiny można stworzyć całkiem nowe, pożywne muffiny, które mogą zstąpić np. bułeczki.


Poniższe muffiny przygotowałam w dwóch trach. Pierwsza w tradycyjnej formie na muffiny, wyłożonej papierowymi papilotkami i druga w formach metalowych posmarowanych olejem.

Zdecydowanie zalecam tę drugą metodę, gdyż do papierowych papilotek przylgnęło ciasto i musiałam je odkrawać, zaś w przypadku form metalowych wysmarowanych tłuszczem wychodziły bez przeszkód i bez ubytków.
Myślę, że posiadaczki form silikonowych mogłyby pokusić się o upieczenie muffin właśnie w nich, ale jest to tylko moja sugestia ;)




Składniki:
  • 200g mąki kukurydzianej
  • 200g mąki razowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200ml wody
  • 100g serka homogenizowanego
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 strąk drobno posiekanego chilli
  • ewentualnie o lej do wysmarowania formy



Jajka wybić do miski, połączyć z serkiem i wodą. Suche składniki zmieszać ze sobą i dodać do płynnych wymieszać na masę. Na koniec dodać kukurydzę oraz chilli.


Miksturę porozdzielać pomiędzy foremki i piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Z podanych składników wychodzi 18 muffin.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print