środa, 25 listopada 2015

Ekspresowa ćwikła z chrzanem

Ćwikła z chrzanem to nasz tradycyjny polski smak. Smak, za którym, nie ukrywam, bardzo tęsknię. Idealny dodatek do wędlin i jajek, kojarzący się ze świętami oraz niedzielnym obiadem.


Wydawało mi się, że mogę o nim zapomnieć, gdyż świeży chrzan jest dla mnie nieosiągalny.

Jednak dla chcącego, nic trudnego. Wystarczy słoiczek dobrego chrzanu ze słoiczka, świeże buraczki, trochę przypraw i mamy smaczną, tradycyjną polską surówkę. Na dodatek dużo szybciej i bez łez ;)

Składniki:

  • 500g buraków ćwikłowych
  • 160g chrzanu w słoiczku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • Cukier do smaku
  • Sól
  • Pieprz



Buraczki myję i gotuję w łupinkach do miękkości. Ostudzone obieram ze skórki i ścieram na tarce na małych oczkach, osączam na sitku z nadmiaru soku. Do startych buraczków dodaję przyprawy oraz chrzan. Wszystko dokładnie mieszam i wstawiam do lodówki, co najmniej na godzinę.

Ilość przypraw oraz chrzanu może być różna, w zależności od indywidualnych upodobań ;)



Przepis dodaję do akcji:




Proste surówki - jesień 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print