środa, 4 listopada 2015

Danie jednogarnkowe z fasoli i kiełbasy

Uwielbiam dania jednogarnkowe z wielu powodów. Zwykle są smaczne, pożywne i niezbyt pracochłonne. Poza tym dają wiele możliwości urozmaicenia tego samego przepisu.


Nie mniej istotne od oszczędności czasu jest oszczędność użytych sprzętów. Wystarczy, bowiem jeden garnek, niekiedy patelnia, deska i nóż, a w związku z tym i mycia po przygotowaniu posiłku jest mniej.

Poniższe danie ma jeszcze tę zaletę, że jest tanie i możliwe do przygotowania dla każdego, gdyż jest nieskomplikowane. Składniki są łatwo dostępne, niemal o każdej porze roku. Jednak zdecydowanie jest to posiłek jesienno-zimowy, gdyż jest sycący, pożywny i energetyczny.

Dość już jednak wymieniania zalet, przystąpmy do gotowania ;)




Składniki:
  • 250g białej fasoli
  • 30g papryki zielonej (około 2 sztuki)
  • 400g kiełbasy
  • 1 cebula
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Ostra papryka w proszku

Fasolę najlepiej namoczyć 12 godzin wcześniej np. na noc. Następnego dnia gotować ją przez dwie godziny, w wodzie, w której się moczyła.
Na patelni rozgrzewamy olej, na którym podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem, pokrojoną papryką oraz pokrojoną kiełbasą. Smażymy całość przez 5 do 10 minut.


Zawartość patelni łączymy z ugotowaną fasolą. Dodajemy koncentrat pomidorowy i zagęszczamy całość mąką rozrobioną w ¼ szklanki wody.
Przyprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze kwadrans.
Podajemy z pieczywem.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print