poniedziałek, 9 listopada 2015

Csirke, czyli kurczak po węgiersku

Csirke (czyt. czirke) to danie kuchni węgierskiej. Przepis ten zapisałam już około 20 lat temu, jako ciekawostkę. Było to, bowiem ulubione danie, któregoś z naszych polskich artystów, przytoczone przez niego w jakimś wywiadzie.


Takich szczegółów jednak nie zapisywałam, więc nie mogę podać dokładnego źródła.
Myślę jednak, że wybaczyłby mi ;)

Przepis na tyle udany, że wykorzystywany przeze mnie wielokrotnie. Jest, bowiem bardzo prosty do przygotowania oraz nie wymagający wymyślnych produktów.
Do jego przygotowania można użyć dowolne części kurczaka: piersi, udka lub nawet poćwiartowanego kurczaka.



Składniki: (dla 6 osób)
  • 6 piersi z kurczaka
  • 1,5 kg cebuli
  • Olej
  • Papryka słodka
  • Papryka ostra
  • Zielona pietruszka
  • 250ml śmietany
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Sól

Cebulę obieramy, kroimy w pół plasterki i szklimy na oleju. Kiedy zrobi się przeźroczysta posypujemy ją obficie papryką (oboma rodzajami) i smażymy dalej.



Na wierzch kładziemy udka (lub inne elementy kurczaka) podlewamy wodą, tak, aby je przykryła i dusimy do miękkości. Zwykle wystarcza 40-50 minut, na małym ogniu.


Na koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z roztartym czosnkiem i solą i dusimy jeszcze chwilę. Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i podajemy gorące z pieczywem.



1 komentarz:

Print