wtorek, 27 października 2015

Sałatka z krewetkami

Sałatka z krewetkami jest niebanalną propozycją dla wszystkich wielbicieli owocami morza.


Jeżeli ktoś nie przepada za nimi może je pominąć lub wydłubać z gotowej sałatki ;) O jej smaku decyduje, bowiem sos.
Proporcje podane są dla dwóch osób o zdrowym apetycie lub dla czterech, jako przekąska.





Składniki:
  • 300g drobnych krewetek ( u mnie mrożone)
  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • 1 kwaskowate jabłko
  • 1 gruszka
  • 1 pomidor

Sos:
  • 2 łyżki oliwy
  • 80 ml bulionu warzywnego
  • 150 g sera feta, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka świeżego oregano
  • 2-3 łyżki orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz

Przygotowujemy sos. W tym celu umieszczamy w blenderze bulion, musztardę, ser oraz przyprawy i mieszamy razem do jednolitej konsystencji.
Krewetki podgotowujemy, studzimy i mieszamy z połową sosu.
W misce mieszamy sałatę z pokrojonym jabłkiem, gruszką, pomidorami i orzechami. Mieszamy razem z drugą połową sosu.
Na wierzch wykładamy krewetki i całość ewentualnie posypujemy świeżymi ziołami.
Podajemy po lekkim schłodzeniu.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print