niedziela, 11 października 2015

Pitaroudia z grzybów

Pitaroudia to nic innego, jak placki z warzyw tradycyjnie podawane na Rodos. Jest ich kilka rodzajów, a o niektórych już pisałam. Najpopularniejsze są pitaroudia z ciecierzycy, moje ulubione to pitaroudia z cebuli oraz pitaroudia z dyni.


Są też placuszki z grzybów, które są specjalnością tylko jednej rodyjskiej wsi, Masari.
Pitaroudia z grzybów są tanie, proste do przygotowania, niezwykle smaczne oraz możliwe do wykonania niemal w każdej szerokości geograficznej ;)
Przepis na nie znajdziecie poniżej...

Składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • 1 duży, czerwony pomidor
  • 1 cebula
  • Filiżanka pieczarek
  • Plaster fety
  • Trochę mięty
  • Sól
  • Pieprz
  • Mąka pszenna (tyle ile potrzeba do zagęszczenia ciasta)
  • Oliwa




Cukinię zetrzeć na tarce, razem z pomidorem. Drobno posiekać cebulę i grzyby oraz pokruszyć fetę. Dodać miętę, sól, pieprz i wymieszać wszystkie składniki w misce.
Następnie dodać mąkę pszenną, tyle by otrzymać w miarę jednolite, dość gęste ciasto.


Na patelni rozgrzać oliwę i na gorący tłuszcz kłaść łyżką po trochę ciasta i smażyć na złoty kolor, na małym ogniu, z obu stron.



Pitaroudia te najlepiej podawać z sałatką ze świeżych warzyw.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print