Sprawdzony przepis!

Grochówka z wędzonymi żeberkami

Dzisiaj coś na rozgrzewkę oraz dla wielbicieli mięsiwa. Wszak to taka typowa zimowa zupa, ciężkostrawna, lecz zarazem bardzo smaczna.


Dodatek ziół uczyni ją bardziej strawną, nie warto, więc na nich oszczędzać.
Zupa ta jest na tyle treściwa, że z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy posiłek.
Zapraszam do gotowania...



Składniki:
  • 250g łuskanego grochu
  • 400g wędzonych żeberek
  • 50g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • Czosnek
  • 1 łyżka mąki
  • Majeranek lub oregano
  • Sól
  • Pieprz
  • Liść laurowy

Groch zalewamy wodą, tak by go przykryło i odstawiamy na noc.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy. Do boczku dodajemy posiekaną cebulę z czosnkiem i przesmażamy razem, około 5 minut. Oprószyć mąką, wymieszać i zalać 3 szklankami wrzątku.
Do garnka z boczkiem, cebulą i czosnkiem włożyć wymoczony i odsączony groch, żeberka, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz i gotować na małym ogniu przez 40 minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę i dodać do zupy.
Gotować jeszcze kolejne pół godziny.






`