poniedziałek, 5 października 2015

Dżem jabłko-kiwi



Nie jestem pewna czy nazwa dżem pasuje tutaj, na pewno jest to przetwór owocowy, który może służyć zarówno jako dodatek do naleśników, grzanek, czy gofrów, jak też być dodatkiem do jogurtu.


Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać jabłka, które łatwo rozpadają się podczas gotowania.
Jeżeli wybierzemy inne, wówczas należy odpowiednio przedłużyć czas gotowania, do momentu, gdy jabłka zaczną się rozpadać.





Składniki:
  • 6 owoców kiwi
  • ½ kg jabłek
  • 250g miodu
  • 250g cukru
  • Sok z cytryny


Kiwi obrać i pokroić na kawałki.
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i drobno pokroić.
Do garnka wlać 180ml wody i zagotować. Dodać cukier i miód, zmniejszyć ogień i gotować tak długo, aż cukier się rozpuści. Nie zapominać przy tym o mieszaniu.
Do syropu dodać owoce oraz sok z cytryny i gotować na minimalnym ogniu 40-45 minut.
Gorącą masę przełożyć do gorących, wysterylizowanych słoików i od razu zamknąć. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print