piątek, 18 września 2015

Tacos

Popularne danie kuchni meksykańskiej, idealne na przekąskę.
Składa się ono przeważnie z tortilli wykonanej z mąki kukurydzianej, z mięsa wołowego, cebuli, pomidorów, czerwonej fasoli, kukurydzy i przypraw.


Danie nie jest pracochłonne, za to pożywne, smaczne i bardzo efektowne wizualnie.




Składniki:

  • 1 opakowanie taco (12 sztuk)
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów w puszce
  • 1 puszka kukurydzy
  • 100g parmezanu
  • 1 sałata
  • 1 cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • Ostra papryka
  • Oliwa

Na oliwie podsmażamy pokrojoną drobno cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy mięso i smażymy razem, rozbijając ewentualne grudki. Gdy mięso już jest podrumienione lekko, dodajemy pomidory w puszce oraz przyprawy. Dusimy około 20 minut.


Do masy mięsnej dodajemy fasolkę z puszki (po odsączeniu zalewy) oraz kukurydzę i dusimy kolejne 10 minut. Sprawdzamy smak, ewentualnie uzupełniamy przyprawy i odstawiamy.


Tacosy rozkładamy na blasze i podgrzewamy w piekarniku przez 5 minut.


Sałatę kroimy w paseczki.


Na przypieczone tacosy nakładamy sałatę, na to masę mięsno-pomidorową i posypujemy parmezanem.


Podajemy od razu.





2 komentarze:

  1. Super, będę musiała zrobić w wersji wege. Ale wiesz jak też można to podać? Mięso robić tylko z przyprawą, a reszte kroisz, do miseczek i na stół i potem każdy kreuje swojego własnego tacosa. Rewelacja, jak jest dużo osób!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetna ta Twoja propozycja, szczególnie na jakąś "posiadówkę" ze znajomymi. Rodzinie (przynajmniej większości) narzuciłam swoją wersję ;)
      Jednak propozycję "zrób sobie sam" na pewno wykorzystam w przyszłości.
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Print