środa, 9 września 2015

Spaghetti z pesto pietruszkowym i suszonymi pomidorami

Pomył na szybki i smaczny obiad, prosty do przygotowania . Pesto można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce.



Obiad wegetariański, który zadowoli nawet mięsożerców.




Składniki:

  • 500g makaronu typu spaghetti
  • 200g suszonych pomidorów
  • 50g parmezanu

Składniki pesto:
  • 1 duży pęczek zielonej pietruszki (tylko liście)
  • ½ kubka oliwy
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g startego parmezanu
  • Sól
  • Pieprz



Przygotowujemy pesto.
Myjemy pietruszkę, dobrze osuszamy i obrywamy liście.
Nasiona pinii prażymy na suchej patelni.


Wrzucamy do miksera liście pietruszki, orzeszki pinii, pokrojone ząbki czosnku, wlewamy oliwę i dodajemy przyprawy. Miksujemy.


Do gotowej masy dosypujemy starty parmezan i mieszamy.




Suszone pomidory, osączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki.
Przygotowujemy makaron według instrukcji na opakowaniu i dobrze osączamy.

Do makaronu dodajemy przygotowane pesto i suszone pomidory. Dobrze mieszamy i nakładamy na talerze. Gotowe porcje posypujemy startym parmezanem.



Smacznego!


Przepis dodaję do akcji:



W roli głównej: natka pietruszki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print