poniedziałek, 14 września 2015

Sola z winogronami

Dawno nie było u nas ryby w żadnej postaci, dlatego postanowiłam, że przy sobocie warto o taką rybkę się postarać. Jednak by nie było monotonnie, postanowiłam dodać do niej sos z winogron.


Nadał on obojętnej w smaku rybie charakteru i urozmaicił proste danie.





Składniki:
  • 4 filety z soli
  • 2 łyżki oliwy
  • Mąka
  • ½ filiżanki winogron bez pestek
  • ¼ filiżanki soku z winogron
  • ½ filiżanki białego wina
  • 2 łyki masła
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

Filety rybne solimy i posypujemy pieprzem, po czym otaczamy w mące.


Oliwę rozgrzewamy na patelni. Rybę smażymy po kilka minut z każdej strony, a następnie zostawiamy w ciepłym miejscu, by nie wystygła. Ja włożyłam do delikatnie nagrzanego piekarnika.

Przygotowujemy sos. W tym celu winogrona kroimy na połówki i umieszczamy na patelni. Dodajemy sok winogronowy, wino oraz masło i zostawiamy na większym ogniu by zawrzało.


Wówczas zmniejszamy płomień na minimalny i dorzucamy kapary oraz posiekaną pietruszkę.
Pozostawiamy na kolejne 3-5 minut, mieszając by nic nie przywarło.

Gotowy sos wykładamy na usmażone filety z soli i podajemy z pieczywem.



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print