czwartek, 24 września 2015

Sałatka z karczochami i ciecierzycą

To sałatka, która zaspokoi nawet wybredne gusta. Jest prosta do przygotowania, a dzięki użyciu półproduktów jej zrobienie zajmuje dosłownie chwilę.


Idealna na przekąskę lub do zabrania do pracy. Można przygotować ją na przyjęcie, jako alternatywa dla klasycznych sałatek
Wówczas jednak należałoby podwoić ilość składników.



Składniki:
  • 3 karczochy z puszki
  • 1 filiżanka gotowanej ciecierzycy
  • 1 filiżanka posiekanej cebuli
  • 1 duża papryka marynowana
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 10 czarnych oliwek
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka octu
  • Szczypiorek (opcjonalnie)
  • Bagietki



Karczochy osączamy z zalewy i kroimy na kawałki. Kroimy marynowaną paprykę i dodajemy do karczochów. Osączamy ciecierzycę (ja użyłam już gotowej, ze słoika) i dorzucamy do miski. Dodajemy cebulę, kapary,oliwki (bez pestek) przyprawy, a następnie polewamy olejem, octem i mieszamy.
Bagietki kroimy na połówki i obkładamy sałatką. Opcjonalnie można posypać po wierzchu szczypiorkiem lub jak ktoś woli zieloną pietruszką.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print