środa, 30 września 2015

Ryba zapiekana w sosie pomidorowo-warzywnym



Marzy ci się zdrowy i ciepły posiłek w niedługim czasie. Spróbuj ryby zapiekanej w sosie warzywno-pomidorowym.


Danie jest proste do wykonania i tanie. Nie potrzeba również dużo czasu, by je przygotować. Właściwie najwięcej pracy wymaga przygotowanie sosu.




Składniki:
  • 1k filetów z dorsza (lub innej dowolnej ryby)
  • 1 kg pomidorów (ewentualnie 2 puszki pomidorów w zalewie)
  • 1 szklanka wody
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 zielona papryka
  • 1 papryka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • Oliwa do smażenia
  • Sól, ostra papryka, cukier
  • 1 opakowanie makaronu tagliatelle
  • pieprz

W rondelku rozgrzewamy oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę i pokrojone papryki i smażymy dalej. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek (nie należy go smażyć równocześnie z cebulą gdyż ma tendencję do przypalania się)
Wówczas dodajemy obrane, pokrojone i oczyszczone z nasion pomidory (lub pomidory z puszki) oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku i dusimy około 20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy rybę. Filety myjemy, oprószamy solą i pieprzem, po czym układamy w naczyniu do zapiekania.
Gotowym sosem zalewamy ryby i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.


Pieczemy pół godziny w temperaturze 180 stopni. Podajemy z makaronem.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print