niedziela, 6 września 2015

Roladki z bakłażana - przekąska

Bakłażan to jedno z tych warzyw, które nieodłącznie kojarzą się z grecką kuchnią. I słusznie! Często można go spotkać na tutejszych stołach i to w najprzeróżniejszej formie, począwszy od tradycyjnej, jak: moussakas czy papoutsakia, do różnych wariacji z bakłażanem w tle.


Takim właśnie wariantem jest dzisiejszy przepis, który pochodzi
w całości z jednego z rodyjskich hoteli. Nie wspomnę, którego, bo nie o reklamę hotelu tu chodzi, tylko o potrawę.




Składniki:

  • 2 średnie bakłażany
  • 250g sera feta
  • 2 łyżki pesto z bazylii
  • 2 łyżki nasion pinii
  • 2 łyżki suszonych pomidorów
  • Pieprz
  • Oliwa
  • Sól

Bakłażany kroimy w cienkie, około pół centymetrowe plasterki. Posypujemy solą i odstawiamy na 10-15 minut. Następnie przepłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy i układamy na blasze. Każdy plaster posypujemy solą, pieprzem i smarujemy oliwą.



Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i opiekamy w nim plastry bakłażana przez 10 minut, po 5 minut z każdej strony. Upieczone plastry odstawiamy do przestygnięcia.

Przygotowujemy farsz.

Fetę rozkruszamy. Pomidory osączamy z zalewy, kroimy na kawałeczki i dodajemy do sera. Dosypujemy nasiona pinii oraz pesto. Wszystko mieszamy, przyprawiamy pieprzem i ponownie mieszamy.




Na plastry bakłażany kładziemy po, mniej więcej jednej łyżce farszu, zwijamy roladki i gotowe.




Uwaga!
Jeżeli ktoś woli wersję „na ciepło” może gotowe roladki wstawić na 5 minut do ciepłego piekarnika, lecz równie dobre są na zimno.

Przepis dodaję do akcji:



Warzywa psiankowate 2015 Warzywa psiankowate 2015

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie roladki, choć sama miałam do nich jedno nieudane podejście. Muszę wypróbować Twój przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę polecam, bo roladki naprawdę są proste do wykonania :)

      Usuń

Print