wtorek, 25 sierpnia 2015

Winogrona w syropie

W Grecji często przygotowuje się owoce w słodkim syropie tzw. gliko gia koutaliou, stanowiące poczęstunek dla niespodziewanych gości i stanowiących uzupełnienie kawy po grecku.


Jednak tak przygotowane owoce można wykorzystywać na różne sposoby np. jako dodatek do ciast, lodów, jogurtu czy innych deserów. Do przygotowania można wykorzystać różne owoce.
Obecnie są to winogrona, lecz mogą być niemal każde, a także skórki cytrusów.

Przygotowanie owoców nie jest skomplikowane, zaś zastosowanie zawsze się znajdzie.



Składniki:
  • 1 kg winogron bez pestek
  • sok z połowy małej cytryny
  • laska wanilii
  • 750 g cukru
  • 150ml wody

Winogrona umyć i osączyć.
Zagotować syrop z cukru, wody i wanilii oraz dodać do niego winogrona. Gotować około 20 minut, po czym zdjąć z ognia i pozostawić do następnego dnia.
Następnie ponownie zagotować i gotować na małym ogniu około kwadransa.
Gdy wszystko jest gotowe, dodać sok z cytryny, aby zapobiec scukrzaniu się syropu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print