niedziela, 30 sierpnia 2015

Potrawka warzywna

Pomysł na tę potrawkę, można powiedzieć, że sam wpadł mi do głowy, gdy tylko otworzyłam lodówkę. Czekał tam, bowiem melon, którego nikt jeść nie chciał.


Mogłam, oczywiście przetworzyć go i wsadzić w słoik, bo za marynowanym melonem w zimie przepadam, lecz nie miałam na to ani sił, ani czasu.
Taka potrawka zaś robi się niemal sama i wcale tak dużo czasu nie potrzebuje. Zależnie od dodatków możemy uzyskać pożywny obiad lub ciepłą kolację.

Szczegóły poniżej...





Składniki:
  • 1 spory bakłażan
  • 1 duża cebula
  • 2 zielone papryki
  • 1 melon
  • 1 puszka pomidorów w puszce
  • papryczka chilli
  • sól
  • czosnek
  • oliwa
  • ewentualnie świeży tymianek do posypania



Bakłażan obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, przesypujemy solą i odstawiamy a 10 minut. Następnie przepłukujemy wodą i dobrze osączamy.


Cebulę obieramy, kroimy w pół plasterki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Paprykę kroimy w paseczki i dorzucamy do cebuli. Smażymy przez chwilę, po czym dorzucamy osączonego bakłażana.

 


Melona obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dorzucamy do warzyw.



Smażymy wszystko razem przez chwilę, po czym dolewamy pomidory w puszcze. Doprawiamy do smaku, zmniejszamy ogień i dusimy do miękkości 20-30 minut.

Podajemy posypane świeżym tymiankiem.



Smacznego!

Przepis dodaję do akcji:



Warzywa psiankowate 2015 Warzywa psiankowate 2015 Na ostro Wegetariański obiad V

3 komentarze:

  1. O kurcze! Melon w takim wydaniu? Pomysłowe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Melon gotowany? Ciekawa jestem jak smakuje. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. W sumie to duszony ;) Smakuje podobnie jak cukinia.
    Również pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Print