niedziela, 9 sierpnia 2015

Makaron z sosem pomidorowo - tuńczykowym

Makaron to przyjaciel wszystkich zapracowanych pań domu. Wystarczy paczka makaronu o dowolnym kształcie oraz dowolny sos i już mamy szybkie i smaczne danie.


Tuńczyk doskonale komponuje się z makaronem, czego przykładem był sos tuńczykowo – brokułowy, jako dodatek do makaronu typu spaghetti.



Składniki:
  • 1,5 kg świeżych pomidorów (ewentualnie 2-3 puszki pomidorów w zalewie)
  • 1 szklanka wody
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • ½ słoika czarnych oliwek bez pestek
  • Oliwa
  • sól, suszone oregano lub bazylia, pieprz, ostra papryka, cukier, kieliszek sherry (lub wermutu)

W rondelku rozgrzać oliwę włożyć cebulę, podsmażyć. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek (nie należy go smażyć równocześnie z cebulą gdyż ma tendencję do przypalania się) oraz obrane, pokrojone i oczyszczone z nasion pomidory i koncentrat pomidorowy. Doprawić suszonymi ziołami i dusić około 20 minut.


Podczas, gdy sos się dusi gotujemy makaron.

Po upływie wyznaczonego czasu dodać do sosu sól, przyprawy, cukier oraz kieliszek alkoholu. Zostawić na ogniu jeszcze 5 minut, po czym dodać tuńczyka wraz z zalewą.


Wymieszać, polać makaron oraz posypać oliwkami.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print