wtorek, 28 lipca 2015

Tarta jabłkowo-gruszkowa z bitą śmietaną


Tarty z ciasta kruchego mają tę zaletę, że dają wiele możliwości komponowania nadzienia. Dzisiejszy przepis powstał spontanicznie z dostępnych w danym momencie w domu składników i stał się ozdobą imieninowego stołu. 







Składniki ciasta:
  • 150g mąki
  • 50g cukru pudru
  • 100g masła
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 żółtko
  • Sól

Z podanych wyżej składników zagnieść szybko ciasto kruche, owinąć je w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać suchą fasolą (lub grochem)
Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni, potem wysypać strączkowe, odwinąć papier i piec jeszcze 5 minut, do lekkiego zrumienienia.

Składniki nadzienia:
  • 4 jabłka
  • 4 gruszki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła

Jabłka i gruszki (można dodać inne owoce) obrać i pokroić na kawałki, usuwając gniazda nasienne. Przełożyć na patelnię, zasypać cukrem i smażyć na wolnym ogniu do czasu, aż owoce zmiękną i zaczną się „rozlatywać”

Gotowe owoce przełożyć na upieczoną tartę.



Składniki kremówki:
200ml śmietany kremówki 36%
30g cukru pudru

Śmietankę ubijamy mikserem. Gdy zacznie gęstnieć dodajemy cukier puder i ubijamy nadal, aż będzie całkiem sztywna.

Kilka uwag odnośnie ubijania kremówki:
  1. Śmietanka przed ubiciem powinna zostać schłodzona w lodówce.
  2. Dobrze jest schłodzić również końcówki miksujące, co pomaga w szybszym ubiciu.
  3. Ubijać na szybkich obrotach, ale krótko.
  4. Nie przeciągać czasu ubijania, gdyż zamiast ubitej śmietanki, otrzymamy masło ;)
  5. Pod koniec ubijania oprócz cukru, można dodać substancje zapachowe lub wanilię.

Gotową kremówkę wykładamy na tartę z owocami i od razu podajemy.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print